Årets julklapp

Ett tecken på att hantverk ligger i tiden just nu är att det hemstickade plagget blev årets julklapp inför julen 2022. En hemstickad tröja passar bra när elpriserna skenar och många drar ner värmen inomhus. Men fanns det egentligen någon djupare tanke än så bakom valet?

Vad krävs för att något ska bli årets julklapp?

Det är HUI (Handelns Utredningsinstitut) som utser årets julklapp. Sakerna som utses ska vara en nyhet eller så ska produkten ha skapat nytt intresse. Julklappen ska vara representativ för den tid vi lever i och dessutom ska den kunna stå för ett stort försäljningsvärde eller säljas i många exemplar.

Det stickade plagget

Redan under pandemin sköt försäljningen av garn i höjden, så när det kommer till försäljning borde det hemstickade plagget uppfylla kriterierna. Att fler blivit intresserade av hantverk och handarbete just på grund av pandemin gör att det också finns ett nyväckt intresse. I sin motivering beskriver HUI dessutom hur orolig världen vi lever i nu är, och att det leder till att det både finns en en bildlig och en bokstavlig kyla. Ett hemstickat plagg kan vara värmande på flera olika sätt.