Att leva på sitt hantverk

Det finns många som drömmer om att leva på det de älskar att göra. Tänk att få syssla med hantverk hela dagarna! Har du ditt hantverk som arbete behöver du inte försöka tränga in det på fritiden, mitt bland tvätt, disk, trötthet och barn som kräver din uppmärksamhet. För vissa kan drömmen bli verklighet, medan det för andra blir en kämpig tillvaro där det är svårt att få in tillräckligt med pengar.

Mycket som krävs

Förutom att du måste vara skicklig på ditt hantverk och göra produkter som sticker ut i mängden finns det mycket annat du måste klara av om du ska leva på ditt hantverk. En av de viktigaste sakerna är att du måste vara bra på marknadsföring – får du inga återförsäljare kommer du få svårt att få sålt tillräckligt för att klara dig. Det är också mycket arbete med bokföring och administration som tar tid från det du egentligen tycker är roligt.

Hitta din nisch

Något som har stor betydelse om du ska lyckas leva på ditt hantverk är att hitta en nisch, att skapa något som ingen annan gör, eller något där efterfrågan är stor. Har du idén till en unik produkt kan du ha en chans att lyckas slå igenom. Ett annat sätt är att ägna delar av verksamheten åt sånt som människor har behov av. Det kan vara till exempel att göra reparationer och ändringar på kläder, eftersom det är tjänster många efterfrågar. Vill du egentligen designa egna plagg är det inte exakt vad du drömt om, men det kan ge dig möjlighet att ägna en del av din tid åt det. Dessutom ger kundkretsen dig en möjlighet att marknadsföra och visa upp dina plagg.

Deltidsjobb

För de allra flesta är det svårt att försörja sig på sitt hantverk, hur skickliga de än är. Ett mellanting som gör att du både kan få lite ekonomisk trygghet och plats för ditt hantverk, är att helt enkelt arbeta deltid med något annat. Om du bara sysslar med hantverket på deltid är det inte en lika stor katastrof om det blir ett par dåliga månader eller om du satsar på något som inte lyckas. Samtidigt får du mycket mer tid för det än om du jobbat heltid med något annat.